Втора световна война - ВСВ

Втората световна война е глобален военен конфликт, който започва на 1 септември 1939 г. с преминаването на полски военни части през германо-полската граница и нападението на германска радиостанция в пограничния град Глайвиц, Горна Силезия.
В отговор Адолф Хитлер, заповядва Вермахта да спре настъплението и от 5:45 часа германската армия отвръща на огъня.

На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия. Към тях се присъединяват и техните владения, включително Австралия, Нова Зеландия, Южноафриканският съюз и Канада.
Постепенно към един от двата воюващи съюза – Силите от Оста и т.н. Съюзници, се присъединяват в различно време нови държави, като към края във военни действия участват над 100 милиона души, от повече от 30 страни.
 
Втората световна война е най-смъртоносният конфликт в човешката история, довел до смъртта на около 80 милиона души, повечето, от които са цивилни в Германия, Съветския съюз и Китай. 

Общият брой на умрелите германци надвишава 17 млн., от които над 12 млн. умират след края на войната от глад или са убити от победителите при различни обстоятелства. Загиналите при военни действия офицери и войници са около 3 250 000.  

Според независими изследователи реалният брой на загиналите, от страна на СССР, е около 16 милиона.

 

Галерия Списък